Νέα νομοθεσία για τη συσκευασία σε Εστίαση/ Αναψυχή
Tι άλλαξε από 1η Ιουνίου 2022 στη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων και ποιες συσκευασίες πλαστικών επιβάλλεται τέλος οκτώ λεπτών ανά συσκευασία;
Σημαντικές αλλαγές φέρνει η νέα νομοθεσία σε ότι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων και ειδικότερα στα πλαστικά απόβλητα στην εστίαση και την αναψυχή. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, οι επαγγελματίες αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω.
Ποια πλαστικά απαγορεύονται
Εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο άρθρο 80 του Ν. 4819/2021, για τη διαχείριση των αποβλήτων, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια ποτών (νερό, αναψυκτικό, γάλα κ.ά.) η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης.
Η επιβολή τέλους δεν αφορά πλαστικές συσκευασίες προϊόντων, στις οποίες δεν περιέχεται το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Ειδικότερα, θα θέλαμε να επισημαίνουμε πως κανένα από τα προϊόντα των μεγάλων παραγωγών δεν περιλαμβάνει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) σε κάποιο από τα μέρη του. Συνεπώς δεν επιβάλλεται αυτό το τέλος ανακύκλωσης, στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Όσο αφορά στον κλάδο του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκεται σε διατίμηση, αλλά και του αναψυκτικού και με βάση τη γενικότερη γνώση που έχουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πλαστικά υλικά που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για το μπουκάλι, το πώμα και την ετικέτα είναι PET, PP (πολυπροπυλένιο) και PΕ (πολυαιθυλένιο).
Αν υπάρχει χρήση PVC αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και συνήθως αφορά κάποιες ετικέτες (full sleeve) που καλύπτουν όλο το μπουκάλι, αλλά προφανώς υπάρχουν και ετικέτες full sleeve , που δεν είναι από PVC.
Ο στόχος της επιβολής τέλους
Η επιβολή του τέλους των 8 λεπτών για τις συσκευασίες προϊόντων που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών – καταναλωτών πάνω στο ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλαστικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΑΝ, «Υπηρετεί την ίδια φιλοσοφία με την πετυχημένη εκ του αποτελέσματος πρωτοβουλία που έχει ήδη προηγηθεί, με την επιβολή τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας, η οποία οδήγησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο να εκμηδενισθεί σχεδόν η χρήση της από τους καταναλωτές».
Η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτελεί συνέχεια της περυσινής με την οποία αποσύρονται σταδιακά από τις αγορές τα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια κι αντικαθίστανται με προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος και το ύψος του έχει οριστεί στα 8 λεπτά του ευρώ (+ΦΠΑ).
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΑΝ συμμετέχει σε 4 σημαντικά έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα: LIFE DEBAG 2014-2017. Πρώτο: Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δεύτερο: Ανάπτυξη και επίδειξη υποδειγμάτων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με στόχο την αύξηση χρόνου ζωή τους. Τρίτο: Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα, και τον περιορισμό των αποβλήτων που θάβονται. Τέταρτο: πρόληψη περιβαλλοντικού εγκλήματος με Έξυπνες Επιθεωρήσεις.
ΠΗΓΗ: grillmagazine.gr