Κλαδικά Άρθρα
Tamping: το σημαντικό βήμα για έναν γευστικό καφέ

Tamping: το σημαντικό βήμα για έναν γευστικό καφέ

Ένας καλός καφές δεν εξαρτάται μόνο από την ποικιλία των κόκκων, ή από τη σωστή θερμοκρασία και δοσολογία, αλλά σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και το tamping, ή πιο απλά το σωστό πάτημα.

Το tamping του espresso είναι, λοιπόν, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μετατρέπουν τη σκόνη σε μοναδικό ρόφημα. Το tamping, φυσικά, δεν αφορά το πώς το νερό θα βγει από το κλείστρο, αλλά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το νερό θα συναντήσει τελικά τον φρεσκοαλεσμένο καφέ.  Πιο απλά, όσο πιο ομοιόμορφα έχει πατηθεί ο καφές, τόσο πιο ομοιόμορφη εκχύλιση θα γίνει. Πράγμα που φαίνεται και στο αποτέλεσμα. 

Αναλυτικά, το tamping είναι η πρακτική κατά την οποία ο barista μετατρέπει την σωστή, για την παρασκευή, ποσότητα καφέ σε μια σφιχτή, συμπιεσμένη και ομοιόμορφη μάζα μέσα στο κλείστρο της μηχανής. Δηλαδή, στο σημείο όπου το νερό και ο καφές θα συναντηθούν για να δημιουργήσουν έναν εξαιρετικό καφέ και να καταλήξουν στην κούπα του πελάτη.

Η πρακτική αυτή, ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποια ιδιοτροπία, αλλά είναι απαραίτητη. Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, ο espresso πρέπει να συμπιεστεί σωστά και με τέτοιον τρόπο που θα αφήνει αρκετό χώρο για να βγει το νερό. Άρα όταν το σωστό tamping δεν αφήνει “ρωγμές” στην επιφάνεια του καφέ, τότε το νερό θα αναγκαστεί να περάσει από ένα πλούσιο στρώμα καφέ με αποτέλεσμα το ρόφημα να είναι πιο πλούσιο γευστικά.

Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η δεξιοτεχνία του barista για ένα σωστό tamping. Χρειάζονται και τα κατάλληλα εργαλεία, δηλαδή το σωστό tamper. Το tamper ιδανικά θα πρέπει να έχει ακριβώς την ίδια διάμετρο με το φίλτρο της μηχανής, αλλά και το σωστό βάρος. Επομένως, η επιλογή ενός καλού tamper, μέσα σε κυριολεκτικά λίγα δευτερόλεπτα θα μετατρέψει τον καφέ από αδιάφορο σε μια γευστική πανδαισία.

ΠΗΓΗ: cabare.gr

Διάδωσε το